Lingonlyktorna

Lingonlyktorna Förskolan Backen, Rissne, Sundbyberg.

Till förskolan Backen har jag formgett två entréskulpturer som ser ut som två stora lingonris med lysande röda lingonklasar. Lingonrisets stjälk och blad är tillverkade i rostfritt stål och i toppen av skulpturerna finns en klase ”lingon”, lingonformar gjutna i röd plast som lyser. Tillsammans bildar lingonrisen en portalform, ca 3 meter hög, som markerar entrén till förskolan.

Idén till ”Lysande Lingon” kommer från Rissnes gamla områdesnamn, Risö, en ö av ris. Lingonriset är ett av våra festligaste ris och har många positiva egenskaper; de är starka och klarar sig i hårda klimat samt behåller sin vackra grönska året om. De är också anspråkslösa, gulliga och bären är goda att sylta och safta. Lingon är rika på C-vitamin och har historiskt varit ett viktigt näringsämne i Sverige. Eftersom förskolan Backen har en pedagogik som ger barnen möjlighet att få lära och upptäcka i naturen vill jag skapa skulpturer som kan inspirera barnen till att vilja lära sig mer om natur och kulturhistoria.